Grondboring?

In het verleden is in Nederland nogal eens gekozen voor een zgn. water-water-warmtepomp, waarvoor meestal een tientallen meters diepe grondboring moet worden aangelegd. Zo’n boring is een dure aangelegenheid, totale kosten van slechts zo’n grondboring bedragen ca. € 7.500.

Er werd vaak gezegd dat een lucht-water-warmtepomp niet geschikt was voor woningverwarming, “omdat bij strenge vorst de meeste warmtecapaciteit nodig is en de lucht-water-warmtepomp heeft in die situatie het laagste rendement.” Op zich klopt dat, maar het is geen groot probleem.

Een lucht-water-warmtepomp is uitstekend in staat om een woning te verwarmen tijdens strenge vorst. Zelfs bij -20º. Het rendement is dan inderdaad lager zodat u op dergelijke zeldzame dagen wat meer elektriciteit verbruikt. Echter in de zomerperiode, met buitentemperaturen boven +10º is de lucht-water-warmtepomp juist in het voordeel met een hoger rendement.

Op jaarbasis verbruikt een lucht-water-warmtepomp iets meer elektriciteit dan een water-water-warmtepomp, ordegrootte 10%. Voor een woning met aardgas-CV-ketel en een jaarlijks gasverbruik van 2.000m3 die overgezet wordt naar een warmtepomp betekent dat ongeveer € 120 meer stroomverbruik per jaar bij een lucht-water-warmtepomp. Als we de prijs van een lucht-water-warmtepomp gelijk veronderstellen aan de prijs van een water-water-warmtepomp dan is de terugverdientijd van de dure grondboring dus… 7.500/120 = 62 jaren (de investering van een grondboring gedeeld door het jaarlijkse voordeel in stroomverbruik). Oftewel:

Anno nu is een water-water-warmtepomp voor een woning financieel gezien zonder enige twijfel de verkeerde keus. Er zijn echter wel andere verschillen waardoor een water-water-warmtepomp alsnog een aantrekkelijke keuze kan zijn. EnergieGratiz levert slechts lucht-water-warmtepompen.